Scene 1

Scene 1

  • Ik kom binnen en begroet mijn hond.
  • Mijn partner is bij ons kindje in de gang/auto.
  • lk neem ruim de tijd om mij hond te begroeten. Het is ‘’actie-tijd’’. Ik trek hier de tijd voor uit.


Tip: Bepaal van tevoren wie het kindje bij de eerste ontmoeting vasthoudt.

Veel vrouwen willen dat zelf doen. Dat is heel begrijpelijk, maar dan moet je de volgende vragen wel met een ‘’ja’’ kunnen beantwoorden:

  • Ben je lichamelijk in staat om eventuele welkom-dansjes van je hond aan te kunnen?
  • Let er met name bij een keizersnede op dat je hond je er ongeluk pijn kan doen. Heb je een hond in huis die springt, overweeg dan of iemand je hond aan de riem vasthoudt.

Je wilt niet mopperen op je hond of gillen van de pijn als jouw hond en kindje elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Je hond zou het mogelijk negatief kunnen koppelen aan de ontmoeting met jullie baby.

Ben jij over het algemeen degene die rust oproept bij je hond of juist opwinding en enthousiasme?

Het maakt een groot verschil of je na de bevalling blaakt van zelfvertrouwen of dat je merkt dat je onzeker bent en emoties de overhand nemen. Na de bevalling staat je wereld op zijn kop en de hormonen kunnen ervoor zorgen dat je snel emotioneel bent.
wie kan tijdens dit moment voor de meeste rust zorgen? Ben jij dat of je partner?

Kies altijd voor het welzijn van je hond en je kindje. Kies degene die dit het beste aankan en ga voor succes!

Tip: Bereid familie en vrienden voor als de eerste ontmoeting ergens anders plaats vindt dan thuis.

Vindt de eerste ontmoeting ergens anders plaats dan thuis?

Wat als je afwijkt van het script omdat je de hond ergens anders gaat ophalen?

Sommige eigenaren laten hun hond ergens logeren tijdens de bevalling en gaan hem daarna halen.

Als je dit doet met de baby erbij, hou er dan rekening mee dat je veel minder controle hebt over je omgeving. Dit kan je voorkomen door opa/oma, vriend/vriendin, oppas een rol te geven in je film. Bereidt ze voor, laat ze met je meewerken door ze duidelijke instructies te geven.

Als het voor jouw hond velen malen gemakkelijker is om rustig op jullie kindje te reageren zonder andere mensen erbij, zorg daar dan voor. Koppel het ophalen van je hond en de eerste ontmoeting dan los van elkaar.

Sommige honden zijn heel erg druk en onrustig in de auto.

  • Let erop dat je hond en baby alleen samen in de auto gaan als de hond echt rustig is. Geef je hond hier ruim de tijd voor.
  • Als je weet dat je hond heel erg onrustig zal zijn, is het verstandig om het auto rijden en de eerste ontmoeting te splitsen.
  • Als je van je hond ‘’normaal en rustig’’ gedrag verwacht in de omgang met je kindje, maar kan hij dit niet in de auto, dan zijn je verwachtingen irreëel.